Historia

Människan har bryggt öl i tusentals år. Fram till slutet på 1700-talet bryggdes öl uteslutande där det dracks, hemma eller på värdshuset. År 1900 startade fabrikören Reinhold Danielsson Åhus Bryggeri i just Åhus som då var ett av ca 500st bryggerier i Sverige. Rörelsen benämns ”Åhus Bryggeri & Wattenfabrik”. Familjen Danielsson drev Bryggeriet fram till början av 1960 talet. Orsak till varför verksamheten tynade bort är inte klarlagd. Att det var en negativ trend för micro bryggerier är tydligt då de ca 500st bryggerier som fanns i början på 1900 talet hade antalet krympt till endast ca 20st i början på 1990 talet.

Nutid

Efter att det åter skapats möjlighet att driva bryggeri i mindre skala i Sverige så har antalet micro bryggerier åter ökat i antal till nu drygt 300st så växte en ide fram hos Ulrik Jönsson, vart skulle det inte vara ett bryggeri om inte i Åhus med sin kultur inom dryckestillverkning. Åhus som ligger i kommunen Kristianstad med Österlen som granne präglas av Jordbruk och fruktodlingar samt dryck & livsmedelsindustri.

Från idé till att påbörja ett projekt att återuppta verksamheten som en gång startades i Åhus år 1900 tog sin form 2013. Ett arbete med registrering av varumärke ”Åhus Bryggeri” hos PRV och bolagsregistrering med namnet ”Åhus Brygg Fabrik AB” vidare till att säkra domänadress www.ahusbryggeri.se, Instagram www.instagram.com/ahusbryggeri  och Facebooksida www.facebook.com/Ahusbryggeri/

Efter lite olika turer ang. planer av plats och lokal för etablering så föll avgörandet till slut på ett hus mitt i Åhus by som är från slutet på 1800 talet. Från början så var huset en Frikyrka men har även fungerat som Cafe och Kina Restaurang. Renovering och förändring pågår så det skapas en gemytlig miljö där det ges en inblick i produktionen av den öl som ska avsmakas växer fram.

Framtid

Att under sommaren öppna för allmänheten och få till stånd alla tillstånd som krävs i form av Bygglov, restaurang & utskänkningstillstånd och givetvis OK från skattemyndigheten att få tillverka alkoholhaltig dryck. Att under sommaren servera öl med enklare maträtter. Ta fram egna smaker och variationer av öltyper. Det finns varumärken registrerade för tex Åhus Green med tanke på Golfbanan och ansökningar för Åhus Bryggöl, Åhus Amber och Åhus Punkis och fler namn är påtänkta.

Att få fram ett antal egna ölsorter med stabil produktion som försäljs via egen Pub samt egen distribution till restauranger och folköl till butiker i närområde. En överenskommelse om samarbete med Absolut Company är också beslutat vilket kan bidra med spridning av varumärke och volym, avstånd och storlek på volym kan man bara spekulera i men ofta sätter organisationen själv gränserna för expansion. Med stabil produktion och efterfrågan skapas de förutsättningar som krävs för att få möjlighet att få bli en del i Systembolagets sortiment och nå ut på bredden i Sverige. Det finns även planer för produktion av fler typer av dryck som vatten, must, glögg samt olika spritsorter. Följande varumärken är registrerade hos PRV i dagsläget. Åhus Vatten, Åhus Must, Åhus Glögg, Åhus Cider, Applados, Åhus Gin och Åhus Mor (blir Rom baklänges)

Adress: Köpmannagatan 6, Åhus

Mail: booking@ahusbryggeri.se

Tel: 072-449 37 30