Historia

Människan har bryggt öl i tusentals år. Fram till slutet på 1700-talet bryggdes öl uteslutande där det dracks, hemma eller på värdshuset. År 1900 startade fabrikören Reinhold Danielsson Åhus Bryggeri i just Åhus som då var ett av ca 500st bryggerier i Sverige. Rörelsen benämns ”Åhus Bryggeri & Wattenfabrik”. Familjen Danielsson drev Bryggeriet fram till början av 1960 talet. 

Nutid

Efter att det åter skapats möjlighet att driva bryggeri i mindre skala i Sverige så har antalet micro bryggerier åter ökat i antal till nu drygt 300st så växte en ide fram hos Ulrik Jönsson, vart skulle det inte vara ett bryggeri om inte i Åhus med sin kultur inom dryckestillverkning. Åhus som ligger i kommunen Kristianstad med Österlen som granne präglas av Jordbruk och fruktodlingar samt dryck & livsmedelsindustri.

Från idé till att påbörja ett projekt att återuppta verksamheten som en gång startades i Åhus år 1900 tog sin form 2013. Ett arbete med registrering av varumärke ”Åhus Bryggeri” hos PRV och bolagsregistrering med namnet ”Åhus Brygg Fabrik AB” vidare till att säkra domänadress www.ahusbryggeri.se, Instagram www.instagram.com/ahusbryggeri  och Facebooksida www.facebook.com/Ahusbryggeri/

Efter lite olika turer ang. planer av plats och lokal för etablering så föll avgörandet till slut på ett hus mitt i Åhus by som är från slutet på 1800 talet. Från början så var huset en Frikyrka men har även fungerat som Cafe och Kina Restaurang. Renovering och förändring pågår så det skapas en gemytlig miljö där det ges en inblick i produktionen av den öl som ska avsmakas växer fram.

2018 efter att alla de ungefär 60 tillstånd för att bedriva Bryggeri med egen Restaurang gjordes en emission för att fler skulle kunna vara med på resan. den 16 Juni var det premiär och kön in slingrade sig långt ut på gatan.

2019 på sommaren lanserades första dryckerna på Systembolaget och bolaget blev publikt för att möjliggöra för att fler än 200 skulle kunna bli aktieägare vilket det också blev både 2020 & 2021.

Trots Pandemi under 2 år har utvecklingen varit fin trots alla begränsningar för både vår egen och andras restauranger.

2023 består bryggeriet av ca 550 aktieägare och driver en lönsam verksamhet.

2023 Anställer vi Emmie som är utbildad bryggare som kommer vidareutveckla och ansvara för ölproduktionen.

2023 Vi tar en liten bit av Åhus med oss till Malmö och öppnar egen restaurang i Malmö den 29/9 som ligger på Erik Dahlbersgatan 7 vid Davidshall.

2024 Åhus Bryggeri blir delägare i Klackabackens Bryggeri AB som det går och läas om i tidningen Beernews och Kristianstadsbladet 

Framtid

Att genom gediget och passionerat arbete ta fram och producera samt sprida kvalitets produkter från Åhus Bryggeri genom egna och externa restauranger samt systembolaget. Stadigt växa och bli ett naturligt val för såväl privatpersonen, restaurangbranschen och Livsmedelsbranschen

Adress: Köpmannagatan 6, Åhus

Mail: booking@ahusbryggeri.se

Tel: 072-449 37 30