Underjäst ÖL

Underjäst öl är en beteckning för öl som använder en jästkultur som jäser långsamt och som jäses vid låg temperatur (ca 6-12° C). Jästen sjunker då ganska snabbt till botten, därav namnet.

Över 90 % av allt öl som bryggs är underjäst och oftast även ljust. Detta trots att öltypen är relativt ung. Tekniken utvecklads under mitten av 1800-talet och metoden ger ett friskt, hållbart öl. Underjäst öl har en renare karaktär av malt och humle än överjäst öl.

De flesta underjästa ölsorter kallas för lager. Namnet kommer av att öl med denna teknik kunde lagras längre. Öltypen marknadsfördes som lageröl i Österrike och Tyskland men idag är lager, åtminteone i engelsktalande länder det vanliga namnet för alla sorters lagrat öl.

Till Sverige kom underjäsningsmetoden 1843 med Fredrik Rosenquist af Åkershult. När underjäsningen introducerades var den kanske största nyheten vid själva tillverkningsprocessen att ölet skulle lagras och efterjäsa under flera månader efter primär-jäsningen. Det ledde till bl a att det bayerska ölet kom att kallas lageröl i Sverige och att man i brittisk terminologi döpte allt underjäst öl, ljus som mörkt, till lager. Så ser det ut även i dag.

Pilsner/pils

Öltypen föddes i staden Pilsen (Plzen) i nuvarande Tjeckien 1842.

Utseende: Ljust gul. Tysk pils är mycket ljust gul och utvecklar lätt ett gräddigt tjockt skum. Tjeckisk pilsner och pilsner-tolkningar från andra länder är ofta gyllengula och ibland relativt mörkt gyllengula.
Smak: Uttalad beska, mer eller mindre fylligt och har en liten sötma. Tysk pils är torr, har liten fyllighet men istället rejäl humlebeska, speciellt i eftersmaken.
Alkoholstyrka: 4,5-5,3 vol% (tysk) eller 5,0-6,0 vol% (tjekisk).
Serveringstemperatur: 8-10° C

Internationell Lager

Världens vanligaste öltyp.

Utseende: Ljust gul. Skummet varierar mellan olika märken.
Smak: Mild med en i allmänhet svag beska och ibland viss sötma.
Alkoholstyrka: 4,5-5,6 vol%.
Serveringstemperatur: 8-10° C

Münchener

En av de första underjästa öltyperna. I Sverige kallas den vanligtvis för bayer och dominerade marknaden under 1800-talets andra hälft.

Utseende: Mörkbrunt (dunkles) eller gyllengul (helles).
Smak: Den mörka är fyllig med tydlig maltarom och smak av rostad malt. Den ljusa är lätt och balanserad med måttlig beska.
Alkoholstyrka: 4,8-5,9 vol% (dunkles) eller 4,8-5,5 vol% (helles).
Serveringstemperatur: Källarsvalt, 12-15° C. Den ljusa lite kallare.

Wiener och Märzen

Österrikisk öltyp från första halvan av 1800-talet. Den tyska varianten benäms "Märzen" och sägs vara den ursprungliga typen. Märzen var vintersäsongens sista öl och bryggdes under mars månad. Den bryggdes då extra stark för att hålla till höstens ölfester (Oktoberfest, m fl). Den nya kyltekniken (1800-talet) gjorde att den kunde bryggas året om.

Utseende: Bärnstensfärgat eller djupt guldfärgat.
Smak: Fylligt, maltaromatiskt med en mild humlesmak.
Stamvörtstyrka: 12,5-14%.
Alkoholstyrka: 4,8-5,4 vol% (Wiener) eller 5,0-5,9 vol% (Märzen).
Serveringstemperatur: Källarsvalt, 12-15° C

Dortmunder och Export

Togs fram i Dortmund på 1870-talet. Dortmunderölet, som i Tyskland benäms Export, har sedan 1955 varit förebild för åtskilliga svenska ölmärken.

Utseende: Gyllengult
Smak: Fylligt med sötma och en balanserad beska. Ibland en viss maltkaraktär.
Stamvörtstyrka: 12,5-13%.
Alkoholstyrka: 5,0-6,0 vol%.
Serveringstemperatur: 10-12° C

Bock

Ett robust öl som på 1200-talet var en överjäst öl och har sina rötter i staden Einbeck, öster om Hannover. I dag är den alltså underjäst och bryggs av bryggerier i alla delar av Tyskland.

Utseende: Finns både en ljus och en mörk variant.
Smak: Fylligt, maltaromatiskt och alkoholstarkt.
Stamvörtstyrka: 16-17%.
Alkoholstyrka: 6,3-7,5 vol%.
Serveringstemperatur: 12-15° C

Doppelbock

Bocktypens starkare storebror som först bryggdes av italienska munkar i Bayern. Många tyska bryggerier har en kopia av öltypen och ölmärkena har alltid namn som slutar på -ator.

Utseende: Ljus eller mörk.
Smak: Mycket fylligt med både en utpräglad sötma och arom från malten.
Stamvörtstyrka: 18-19%, men även upp till 28% förkommer.
Alkoholstyrka: 6,5-7,8 vol%.
Serveringstemperatur: 12-15° C

Rauchbier

Medan andra bryggare övergick till moderna metoder höll man i sydtyska Bamberg fast vid det gamla sättet att torka sitt malt i röken från en öppen eld . Malten blev då rostad men fick också en tydlig rökt smak.

Utseende: Mörkt klarbrun. Ett fint guldbrunt och krämigt skum.
Smak: Bränd och rökt men ren smak. Liten efterbeska.
Stamvörtstyrka: 13,5%.
Alkoholstyrka: 5,0-7,5 vol%.
Serveringstemperatur: 12-14° C